Guarana este o plantă din Amazon, care era utilizată în băuturi de către tribul Guarani. Reputaţia plantei a depăşit graniţele fizice şi astăzi este folosită de atleţi pentru un bust de energie, pentru creşterea performanţelor intelectuale, dar şi ca afrodisiac.
Guarana conţine cafeină, un stimulent al sistemului nervos central, al inimii şi muşchilor, teobromină şi teofilină – prezente şi în ceaiul verde şi în ceaiul negru, potrivit csid.ro. Ceea ce este interesant este că deşi mass media a pulsat foarte mult această plantă ce a căpătat peste noapte reputaţia de plantă minune, lumea ştiinţifică încă are semne de întrebare asupra guaranei, iar medicii avertizează că apar efecte secundare în cazul consumului pe termen lung a cantităţilor necontrolate. Încă se mai fac studii.
CITEȘTE ȘI: Fructul care ţine medicul la distanţă: De ce este bine să îl consumi zilnic
Efecte adverse apar atunci când doze mai mari de 300 mg de guarana sunt administrate zilnic pe perioade lungi. Atacuri de panică, anxietate, ţiuit în urechi, aritmii, alături de iritaţiii ale stomacului, nervozitate, oboseala, greaţă, stare de vomă, insomnie sunt principalele efecte adverse dacă se exagerează cu cantităţile. Datorită faptului că guarana stimulează activitatea cerebrală şi dă energie, persoane care obişnuiesc să consume droguri o consumă în cantităţi mari. Atenţie, doza fatală de cafeină este estimată la 10-14 grame.
O altă atenţionare specială cu privire la consumul de guarana vine pentru femeile însărcinate sau care alăptează. O cantitate mică teoretic nu creeează probleme, însă în cantităţi mari (200 mg) poate duce chiar la avort. Aşadar, chiar dacă vă simţiţi obosite în perioada sarcinii sau după ce aţi născut, evitaţi să creaţi un obicei în a consuma guarana.
CITEȘTE ȘI: Condimentul minune: Te scapă de pietrele de la rinichi și de alte afecțiuni
În multe dintre suplimentele alimentare destinate slăbirii se găseşte pe lista de ingrediente şi guarana pentru efectul de reducere a poftei de mâncare, stimularea metabolismului şi favorizarea arderii grăsimilor în organism. Multe pilulele de slăbit care au guarana în compoziţie au dat rezultate. Dacă acestea s-au menţinut menţinut sau nu în timp este o altă discuţie şi intervin mulţi factori subiectivi (stilul de viaţă, tipul de alimentaţie, orele de sport de după cura de slăbire). Există evident şi multe controverse, căci nu toate persoanele care vor sau au nevoie să slăbească tolerează guarana. Aşadar, nu utilizaţi pastile de slăbit fără să consultaţi un medic specialist înainte.